Peynirin sağlığımız için yararları

Peynir kalsiyum ve fosfor içeriği yönünden önemli bir gıdadır. 100 g yumuşak peynir, günlük kalsiyum ihtiyacının % 30-40’ını, günlük fosfor ihtiyacının da % 12-20’sini karşılamaktadır. Sert peynirler günlük kalsiyum ihtiyacının tümünü karşılarken, fosfor ihtiyacının da % 40-50’sini karşılamaktadır.

Kalsiyum kemik ve diş gelişimi için yaşamsal bir mineraldir. Peynirdeki kalsiyum biyolojik değeri yüksek olan yani insan vücudu tarafından kolayca kullanılabilen formdadır. Kalsiyum ayrıca kasların kasılması ve sinir iletimi için vücuda gereklidir. Çocukların, hamile ve emziren kadınların ve menopoz dönemindeki kadınların kalsiyum ihtiyacı artar.

Günlük diyetinde yeterli kalsiyum bulunmayan kadınlar menopoz döneminde osteoporoz rahatsızlığına yakalanabilmektedir. Bu nedenle bu anlamda risk grubunda olan kişilerin tüm süt ürünleriyle birlikte özellikle peynir tüketmesi önemlidir.

Fosfor, diş ve kemik formasyonu, kas kasılması, böbrek fonksiyonu ile sinir ve kas aktivitesi için vücuda alınması gereken bir mineraldir. Fosfor vücutta kalsiyum ile birlikte sinerjistik çalışarak fonksiyon göstermektedir. Bu nedenle peynir gibi hem kalsiyum hem de fosforu yüksek oranda ve birlikte içeren bir gıda bu anlamda daha da değerlidir.

Peynirde, yağ oranına bağlı olarak değişen miktarlarda yağda çözünen vitaminler (A,D,E,K) bulunur. Peyniri vitamin yönünden önemli yapan, bileşimindeki B grubu vitaminlerdir; bunlar suda çözünen vitaminlerdir. Beyaz peynir B2, B6 ve B12 vitaminleri için kaynak sayılabilecek nitelikte bir süt ürünüdür.



Peynirle ilgili ipuçlarıMutfağımızdaki küçük ama, işimizi kolaylaştıracak önlemler

Mutfakta zaman geçirenlerimiz, özellikle hanımlar bilir; zorunlu olarak yapılması gereken, bizi kurtaran bazı becerilerimiz vardır. Biz peynirle ilgili olanlarından birkaç tanesini sizlerle paylaşalım istedik.

  • Peynirinizi tüketmeden yarım saat önce dolaptan çıkarırsanız, en doğal koku ve lezzetine ulaşır.

  • Maydanoz, dereotu ve çeşitli baharatları kurumuş peynirinizle birlikte mixerde karıştırın. İlk kez deniyorsanız sıradışı bir lezzetle tanışmış olacaksınız.

  • Çıngıloğlu peynirlerine eşlik edebilecek, birlikte tüketilmesiyle özel tadlar oluşan besinler vardır. Çıngıloğlu Beyaz Peynirini reçellerle, Mihalıç Peynirini - Çıngıloğlu Tereyağı ile mutlaka denemelisiniz.

  • Bıçağı soğuk suya tuttuktan sonra peyniri kesmek, peynirin kolay kesilmesini ve bıçağın kolay temizlenmesini sağlar.

  • Peyniri ihtiyacınız kadar tabağa aldıktan sonra, yeniden Çıngıloğlu orjinal ambalajına sararak buzdolabına bırakınız. Böylece satın aldığınız peynir lezzetinden kaybetmeden daha uzun süre dayanır.


Peynirin saklanmasıPeynir lezzetini kaybetmemesi için ne yapmalıyız?

Diğer fermente süt ürünleri gibi peynir de canlıdır. Raf ömrü boyunca peynirin duyusal, yapısal ve kimyasal özelliklerinde çeşitli değişiklikler görülebilmektedir.

Bu değişikliklerin minimumda tutulması için peynirlerin genel olarak 6-8°C’lik sıcaklıklarda tutulması gereklidir. Soğuk iklimlerde yaşayanlar için, sıcaklığı 6-8°C civarında bulunan, nem oranı sabit ve havadar kilerler peynir saklamak için idealdir.

Ancak şehirde bu imkan yoktur. Bu nedenle peynirleri evlerimizde buzdolabının alt raflarında ve kapalı şekilde muhafaza etmeliyiz.



Sütün ÖnemiPeynirin ana maddesi, en değerli besin...

İnsanların doğumlarından itibaren ilk aldıkları besin süt; dünyanın en yararlı içeceğidir. İnsanoğlu dünyaya merhaba dediğinde önce anne sütüyle, büyüdükçe hayvansal sütle beslenir. Çocukların bünyelerinin güçlenmesinin en önemli yardımcısı süt, binlerce yıldır olduğu gibi yine insan vücudunun en fazla ihtiyaç duyduğu içecek olmayı sürdürüyor.

  • Büyüme ve gelişmeyi sağlar. Vücudu sağlamlaştırır, güçlendirir.
  • Kemik erimesini önler
  • Mikrobik enfeksiyonlara karşı etkilidir
  • Mide rahatsızlıklarını giderir
  • Sindirim sistemini düzene sokar
  • Beyne enerji verir
  • Diş çürüklerini önler
  • Kronik bronşiti önler
  • Tansiyonu düşürür
  • Yağsız süt, kolestrolü düşürür
  • Kanserin önlenmesine yardımcı olur
  • Saç ve tırnakların oluşumunda büyük rol oynar.
  • Yaşlanmayı geciktirir.
  • Cilt üzerinde nemlendirici etki yaparak cildin yıpranmasını engeller.